duminică, 25 ianuarie 2015

Daca as ramane-Gayle Forman

 Daca as ramane este o poveste incredibila,scrisa la granita dintre viata si moarte,din perspectiva unei adolescente de 16 ani,o violoncenista adevarata,Mia.
                 Protagonista duce o viata aparent obisnuita,alaturi de parintii si de fratele ei mai mic,Teddy,pana intr-o zi,cand,in drum spre Willow,prietena familiei,are loc un accident de masina.Parintii Miei si fratele acesteia mor instantaneu,iar Mia isi vede corpul zacand aproape mort pe autostrada rece,acoperita de alb.Aceasta a suferit ceea ce numim noi astazi moarte clinica.Mia vedea si auzea tot ce se petrece in jurul ei,se vedea pe sine,isi vedea bunicii plangand.
 
                In urma acestui tragic accident,cel mai de temut razboi al Miei incepuse,avea de ales intre a ramane alaturi de Adam,prietenul ei,sau sa adoarma vesnic,alaturi de parintii ei si Teddy.

         Sincera sa fiu,la un moment dat,pe parcursul cartii ma transpuneam in locul Miei,si prin minte imi treceau fel de fel de intrebari:”Ce as face daca ar trebui sa aleg?”
          Elementul cheie din aceasta carte cred ca este muzica.Viata Miei este un adevarat film,cu o coloana sonora cantata de ea si Adam,la violoncel,respectiv chitara electrica.Imi place comuniunea dintre cei doi.Cu toate ca provin din medii diferite;ea din lumea clasicului si el din cea a rock-ului,Adam si Mia formeaza un intreg deosebit de echilibrat.
          M-a marcat momentul in care Mia i-a cerut lui Adam sa-i scrie un cantec,iar el a spus ca nu poate canta decat despre ce il intristeaza,iar cateva zile mai tarziu,cand Mia era internata in spital,acesta chiar a compus o melodie.Momentul ăla a avut o incarcatura emotionala extraordinara,in opinia mea.
           Cartea te tine in suspans si nu o mai poti lasa din mana,fenomenal scrisa,m-a marcat si m-a facut sa inteleg ca tinuta de a doua zi nu e cea mai grea decizie;cea mai grea decizie este daca alegi sa ramai.

 Cateva citate:
       "Uneori,  în viaţă, faci alegeri, iar alteori le face viaţa pentru tine."
     “Înteleg acum că este uşor să mori. Să trăiesti este greu."
      „Ce să-ţi spun? Dragostea este dificilă.
     Aş putea sa te pierd în felul acela dacă nu te-aş pierde azi.Te-aş lăsa să pleci. Dacă rămâi."

      „Dacă aș rămâne”  de Gayle Forman a fost publicată la Editura Rao și o puteți comanda de AICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu